Film: Frihedens Sol over Roskilde
Det forestående tyske sammenbrud varsles ved, at ungarske tropper forlader byen, og de hvide busser passerer igennem den med KZ-fanger på vej til Sverige..
Den 5. maj vises flaghejsninger, tyske poster, som forlader gaderne, samt frihedskæmpernes samling i Klostermarken, hvor bylederen, oberstløjtnant Løkkegaard taler. Derefter rykker frihedskæmperne ud til deres poster, mens kommandocentralen indrettes på ting- og arresthuset.
Mistænkte landsforrædere afhentes til internering, herunder den tidligere leder af Frikorps Danmark og Schalburgkorpset, K. B. Martensen.
Der afholdes mindehøjtidelighed for de fire modstandsfolk, som blev dræbt den 5. maj, da de i bil passerede Sorø og kom under beskydning fra andre modstandsfolk.
Man ser tyske styrker drage hjemad ad landevejen.
Britiske styrker ankommer med færgen til Korsør den 8. maj og passerer Roskilde på vej mod København.
Den 7. maj afvæbnes 138 danske SS-folk fra Schalburgkorpset (SS-Vagtbataillon Sjælland) i Ringsted af en overlegen styrke på omkring 1.000 sjællandske modstandsfolk efter, at de regulære tyske tropper har forladt kasernen.
Den 13. maj overgår politifolkene i modstandsstyrkerne til igen at være politi.
Den 27. maj afholdes der takkegudstjeneste i domkirken med efterfølgende parade på Rådhustorvet og folkemøde i Folkeparken, hvor 1.300 frihedskæmpere fra Roskilde Amt defilerer forbi general Gørtz.
Filmen afsluttes symbolsk med, at en ikke helt ung frihedskæmper kommer hjem, hvor han hænger sin riffel på knagen i entreen og lægger frihedskæmperarmbind, pistol og hjelm fra sig.
Filmen har formentlig oprindeligt været stum (med indsatte tekstskilte), men den er i den foreliggende version blevet forsynet med underlægningsmusik i form af Albinonis 'Adagio', der ellers normalt anvendes som sørgemusik.