Jelling, den store Jelling sten
Tegningerne A og B viise de Figurer og Runer, som sees paa den største Runesteen, hvilken staaer paa Jellinge Kirkegaard, samme har trende Planer eller flade Sider som støde sammen og giver Steenen, som er af haard Kamp, en spidsagtig Figur oven til, hvis Grunde Flade er Triangelagtig, saaledes som den her neden tegnede Figur C udviiser.
Tegningen A viiser den bredeste Side af Stenen med fire Rune Linneder, i den fierde Linned i det andet Ord støde de tvende første Runer sammen for oven, og synes at kunne give Anledning til at tvivle, om det skal være [] eller [], men da det ved nøje Betragtning erfares at Skraa Strægen paa den første Rune i dette Ord naar op til det øverste, og der støder ganske nær ind paa næste Rune, og at samme Skraa Stræg ikke gaar tvers over Runens perpendicular Stræg og hen paa den anden Side, hvor der er en Grub eller Ujevnhed i Steenen, saa bliver det denne Rune [] og ikke []. Den fierde Rune i dette samme Ord har kiendelig denne Figur [], som synes at betyde []. Ligeledes i det tredje og næste Ord synes tydelig to Runer at være samlet i én, saaledes [] i steden for []. I det fierde Ord i samme Linned synes disse Runer [] at være forkortede saaledes [].-
Tegningen B viiser de øvrige tvende Sider ad Stenen med de der udi udhugne Figurer og Runer. Paa den Side, hvor det Menneske Billede staar, er i Rune Linneden neden under afstødte nogle Runer i et Rum af 14 ¾ Tomes Længde. En Tome-Maal i min Aftegning betyder en Fod eller en halv Alen i monumentet, hvilken proportion ieg sædvanlig bruger til monumenters Aftegning.
A(nn)o 1771. S: Abildgaard.